Quick Question
11 messages

Mark Bos <mbos@miottawa.org> Wed, May 23, 2018 at 9:29 AM
Reply-To: madem@googlegroups.com
To: "madem@googlegroups.com” <madcm@googlegroups.com>

A vehicle is towing another vehicle down a public street.

The driver of the vehicle towing has a valid ops.
The person behind the wheel of the vehicle being towed is Suspended.
| say the person being towed does not need an ops.

Any input.

Thanks

Mark

£\ Mark Bos

YA Magistrate

§ 58° District Court
mbos@miottawa.org

You received this message because you are subscribed to the Google Groups "MADCM" group.

To unsubscribe from this group and stop receiving emails from it, send an email to madecm+unsubscribe@
googlegroups.com.

To post to this group, send email to madem@googlegroups.com.

Visit this group at hitps://groups.google.com/group/madcm.

For more options, visit https://groups.google.com/d/optout.

Ginger Sulisz <gsulisz@houghtoncounty.net> Wed, May 23, 2018 at 9:44 AM
Reply-To: madem@googlegroups.com
To: madem@googlegroups.com

| agree with you. His vehicle is more or less not being “operated” by him




[Quoted text hidden]

Ginger W. Sulisz

97th District Court-Houghton
Court Administrator/Magistrate
[Quoted text hidden]

Milroy,Michael <michael.milroy@kentcountymi.gov> Wed, May 23, 2018 at 9:55 AM
Reply-To: madecm@googlegroups.com
To: "madecm@googlegroups.com" <madcm@googlegroups.com>

| agree. Even though the person behind the wheel has exercised actual influence on the machinery of the automobile
(e.g., steering), the person has not put the vehicle in motion or in a position posing significant risk of causing a collision. |
do not see this person as operating the motor vehicle on these facts.

Milroy

From: madcm@googlegroups.com <madcm@googlegroups.com> On Behalf Of Mark Bos
Sent: Wednesday, May 23, 2018 9:29 AM

To: madcm@googlegroups.com

Subject: Quick Question
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Steven Brunink <steven.brunink@grcourt.org> Wed, May 23, 2018 at 9:53 AM
Reply-To: madem@googlegroups.com ~
To: "madem@googlegroups.com" <madecm@googlegroups.com>

Mark,

MCL 257.35a, defines "operating" as "being in actual physical control of a vehicle." If the second
driver is steering, and applying the breaks, he/she is in my opinion "operating" said vehicle.

My 2 cents.

Steve Brunink, 61st DC

From: madcm@googlegroups.com <madecm@googlegroups.com> on behalf of Ginger Sulisz
<gsulisz@houghtoncounty.net>

Sent: Wednesday, May 23, 2018 9:44 AM

To: madcm@googlegroups.com

Subject: Re: Quick Question
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james brennan <jamesbrennanlaw64@gmail.com> Wed, May 23, 2018 at 10:07 AM
Reply-To: madecm@googlegroups.com
To: Jonathan Morse <madcm@googlegroups.com>




Thanks Steve. It's really important to check the statute but using my discretion | would rule the towed driver wasn't
operating but a captive of the towing driver (merely steering). However, there's a police officer in my jurisdiction that locks
to ensure that the towing law is followed regarding safety straps, lights, ect. The imprope towing would apply to the towing
driver. Have a great day. Brennan
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Matt Friedrich <matt.friedrich@sbcglobal.net> Wed, May 23, 2018 at 10:11 AM
Reply-To: madem@googlegroups.com
To: "madecm@googlegroups.com" <madcm@goocglegroups.com>

I was thinking the same thing. Why even have someone in the second vehicle if they don't have to "control" it in some
form or fashion? Could a 12 year old legally do what the person in second vehicle was doing?

The counter argument is that the second vehicle was not running and was at the mercy of the first car/driver. So is that
the type of "actual physical control" of the vehicle which is contemplated by the statute? Also, | believe a motor vehicle is
something that is "self propelled.” Arguably, the second car was not being self propelled under these facts.

As an aside, where was the car being towed from and to? Was the person without an Ops driving the towed vehicle at
some point prior to the tow?
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Sandra Straus <sstraus@isabellacounty.org> Wed, May 23, 2018 at 10:22 AM
Reply-To: madem@googlegroups.com
To: madem@googlegroups.com

We have had a couple of these cases in the past. | recall the most recent involved an accident the towed vehicle
caused. While “operating” the vehicle being towed he didn’t stop soon enough to avoid hitting the towing vehicle.

From: madcm@googlegroups.com [mailto:madem@googlegroups.com] On Behalf Of Steven Brunink
Sent: Wednesday, May 23, 2018 9:59 AM
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Wiewiora, John <WiewioraJo@co.muskegon.mi.us> Wed, May 23, 2018 at 10:30 AM
Reply-To: madecm@googlegroups.com
To: "madcm@googlegroups.com” <madcm@googlegroups.com>

Our prosecutor’s office has brought charges in a similar case before. If it is a “hard tow” —meaning the tow truck is in
complete control because the back vehicle is hitched up and the rear vehicle has no way to affect steering or braking
—then merely sitting in the rear vehicle is not operating it. But if it is a “soft tow” —meaning the rear vehicle needs
someonhe in it to steer and/or brake—then it is being operated on the roadway and is subject to all laws in regard to
operating a vehicle on the road. Keep in mind that in the latter example, things done by the driver in the rear vehicle
sill affect movement not only of his vehicle but the towing vehicle.




From: madem@googlegroups.com [mailto:madecm@googlegroups.com] On Behalf Of Sandra Straus
Sent: Wednesday, May 23, 2018 10:23 AM

To: madcm@googlegroups.com

Subject: RE: Quick Question
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Millmore, Laura <Laura.Millmore@lansingmi.gov> Wed, May 23, 2018 at 10:32 AM
Reply-To: madem@googlegroups.com
To: "madecm@googlegroups.com” <madcm@googlegroups.com>

I think John has a great response. Towing in a “soft tow” is dangerous and would require someone to operate the
motor vehicle.

From: madcm@googlegroups.com [mailto:madem@googlegroups.com] On Behalf Of Wiewiora, John
Sent: Wednesday, May 23, 2018 10:30 AM
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james brennan <jamesbrennanlaw64@gmail.com> Wed, May 23, 2018 at 6:23 PM
Reply-To: madem@googlegroups.com
To: Jonathan Morse <madcm@googlegroups.com>

| am wrong. Got to work looked it up and discovered John is right.
[Quoted text hidden]

Karen Moore <moorek@clareco.net> Wed, May 23, 2018 at 9:27 PM
Reply-To: madcm@googlegroups.com
To: "madem@googlegroups.com” <madem@googlegroups.com>

Though if the car being towed is in complete control of the car being driven (hard tow) what's the
need to have anyone in the rear car (and is that even legal to allow)? It's certainly not safe.

From: madcm@googlegroups.com <madcm@googlegroups.com> on behalf of Wiewiora, John
<WiewioraJo@co.muskegon.mi.us>

Sent: Wednesday, May 23, 2018 10:30:28 AM
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